| Hem | Valblogg |

”Det är ni, det är vi, det är Fi”, var den slogan som tillkännagav det nybildade partiet som gick under namnet Feministiskt initiativ, eller förkortningen Fi, alternativt F!, den 4 april 2005. Partiet är ett av de politiska svenska partier som förväntas ställa upp i riksdagsvalet 2010. Feministiskt initiativs politik utgår från teorin om könsmaktsordningen.

Styrelsemedlemmarna i partiet är Gudrun Schyman, Tiina Rosenberg, Sofia Karlsson, Monica Amante och Susanne Linde. Den kanske mest kända av dem alla är Gudrun Schyman som mellan 1993 och 2003 var partiledare för Vänsterpartiet.

Redan under partiets första vecka hade över 2 000 personer anmält sitt intresse för att bli medlemmar. Detta gav styrelsemedlemmarna vind i seglen som satsade på att värva fler medlemmar. Partiet höll sitt första årsmöte i Örebro den 9-11 september 2005. På årsmötet fattades beslut, bland annat om att ställa upp i riksdagsvalet 2006. Dessutom valdes Gudrun Schyman, Devrim Mavi och Sofia Karlsson till talespersoner för organisationen.

Feministiskt initiativ satsade helhjärtat på valrörelsen 2006 och bjöd in stora personer för att propagera för partiet, bland andra Jane Fonda och Eve Ensler. På vissa utvalda orter valde partiet att ställa upp med listor lokalt och regionalt. Bland annat i Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Göteborgs kommun, Kungälvs kommun och Luleå kommun. Trots stora satsningar nådde partiet inte upp till fyraprocentsspärren i valet 2006 och kom därmed inte in i riksdagen. De fick nästan 0,7% av rösterna vilket förvisso innebar att de slog Piratpartiet med minsta möjliga marginal och tog platsen som näst största parti utanför riksdagen, efter Sverigedemokraterna.

Partiet ansåg sig inte ha råd att ställa upp i fler val i framtiden och under årsmötet i mars 2007 föreslog styrelsen att Feministiskt initiativ hädanefter skulle verka som en feministisk folkrörelse.

Feministiskt initiativ startade därefter en utredning för att se vilka förutsättningar de hade att ställa upp i framtida val. Resultatet av utredningen bidrog till en kongress i Umeå i maj 2008 där det beslutades att partiet skulle ställa upp i valet till Europaparlamentet 2009 och riksdagsvalet 2010.