| Hem | Valblogg |

Sverigedemokraterna, eller SD som de förkortas är ett av våra svenska politiska partier. Partiet som grundades år 1988 betecknar sig som ett demokratiskt och nationalistiskt parti med restriktiv flykting- och invandrarpolitik, aktiv bekämpning av brottslighet och motstånd till överstatlighet i EU som viktigaste profilfrågor.

Sverigedemokraternas partiledare är Jimmie Åkesson, född 1979 i Blekinge. Åkesson har sedan tidig ålder varit politiskt aktiv. Först i Moderat skolungdom för att sedan år 1995 gå med i Sverigedemokraterna. Två år senare valdes han in som suppleant i partistyrelsen och året därpå startade han Sverigedemokratisk ungdom. År 2005 valdes Jimmie Åkesson in som partiledare för Sverigedemokraterna efter att under flera år ha varit ordförande i dess ungdomsförbund.

Under de två senaste riksdagsvalen har Sverigedemokraterna varit det största partiet, sett till antal väljare, utanför riksdagen. Partiet ligger dessutom på tiondeplats sett till medlemsantal med sina 4 094 medlemmar.

Sverigedemokraterna har varit ett mycket omskrivet och omdiskuterat parti då andra partier hävdat att de är främlingsfientliga. Dessa diskussioner kommer till stor del från att partiets grundare och tidigaste representanter utgjordes till stor del av personer som tidigare varit tidigare verksamma i Framstegspartiet, Sverigepartiet, Nordiska rikspartiet och kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt. Idag betecknar sig Sverigedemokraterna dock som ett demokratiskt och nationalistiskt parti utan främlingsfientliga åsikter.

Mycket talar för att Sverigedemokraterna i valet 2010 kommer komma in i riksdagen då de vid ett flertal tillfällen passerat fyraprocentsspärren i olika opinionsmätningar.

Sverigedemokraterna har sitt absolut starkaste stöd i södra Sverige, då i synnerhet i partiledarens barndoms vagga, Blekinge och Skåne. Sitt svagaste stöd har de dock i storstadsområdena och då i synnerhet i Stockholm. Även Norrland har varit ett svårt område för partiet.