| Hem | Valblogg |

Piratpartiet, eller PP som de förkortas är ett av våra svenska politiska partier som kommer ställa upp i riksdagsvalet 2010. Partiet grundades och lanserades den 1 januari år 2006 av Rickard Falkvinge och har personlig integritet, fri kultur och begränsning av upphovsrätt och patent som sina ståndpunkter.

Framförallt förespråkar Piratpartiet stärkt integritetsskydd för den enskilda individen, de vill inte att datalagringsdirektivet ska implementeras, de vill upphöja brevhemligheten till att bli generell kommunikationshemlighet samt att rätten till privatliv ska stå i grundlagen. Vidare förespråkar Piratpartiet en kraftig modifiering av immaterialrätten, alltså upphovsrätt och patent.

Piratpartiet vill ses som försvarare av medborgarrätt i Sverige. De vill verka för individen i ett samhälle där lagar för övervakning, kontroll och allmän korruption sprider sig allt mer.

Partiet kan betraktas som ett så kallat enfrågeparti då de själva säger att de inte tar ställning i andra frågor. Den saken gör de tydlig på sin officiella hemsida där det står att de framförallt inte tar ställning i fördelningspolitiska frågor.

Redan under partiets första år, 2006, ställde de upp i sitt första riksdagsval. Det valet var inte så lyckat för partiet som endast fick 0,63% av rösterna. Partiet började dock växa kraftigt efter det, i samband med debatten om FRA-lagen, Ipred-lagen och det omtalade Pirate Bay-målet fick många upp ögonen för Piratpartiet och dess ställningstagande, inte minst ungdomar.

På mycket kort tid gick Piratpartiet om flera redan etablerade partier. I juni 2009 var Piratpartiet det tredje största partiet, räknat i medlemsantal, med sina 45 000 medlemmar. Piratpartiets ungdomsförbund heter Ung Pirat och räknas i dag till Sveriges största politiska ungdomsförbund.

År 2009 gjorde Piratpartiet sitt andra och största framträdande och ställde upp i Europaparlamentsvalet. Där fick partiet 1 mandat för Sverige och de hoppas på att göra succé även i riksdagsvalet 2010.

Mycket tyder på att valet 2010 kommer vara partiets hittills bästa val. Svenskt Näringsliv lät göra en statistisk undersökning i oktober 2009. Den visade att hela 22% av de tillfrågade skulle kunna tänka sig att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010.